sunnuntai 27. huhtikuuta 2008

Creative Zen Stone Plus

Viime Helsingin reissulla sattui hetken mielenjohteesta mukaan matkaan Creativen näppärän kokoinen Zen Stone Plus soitin. Soittimessa on 4 gb:n kokoinen flash-muisti tallentamista varten (Myynnissä on myös 1, 2 ja 8 gb:n malleja). Kyseessä on siis uudempi malli viimevuonna ilmestyneestä Stonen mallista, josta uupui kokonaan näyttö. Mukana tulleet nappikuulokkeet heitin kirjaimellisesti seinään, koska niiden äänenlaatu ei riittänyt mielestäni mihinkään. Laitoin tutut ja turvalliset Philipsin nappikuulokkeet kiinni soittimeen ja äänenlaatu olikin tuon hintaluokan soittimessa positiivinen yllätys.

Paljon tuosta soittimesta lukeneena mietin, että miten tuon akun keston laita on. Jätin soittimen yksikseen soimaan ja puhtia riitti niin kummasti, että meinasin kyllästyä odottamiseen. Laskin, että soitin soi yhteensä 22,5 tuntia, joka on melkoisen kunnioitettava suoritus. Edes entinen omistamani Sonyn 20 gb:n kiintolevyllinen malli ei pystynyt tuohon. Harvinaista että Creativen lupaus soittoajasta ylittyi helposti, sillä paketissa mainittiin 20 tuntia. Olisin ollut tyytyväinen jo 12 tunnin akun kestoon. Eipä tuosta 10 ylimääräisestä tunnista ole kuin iloa.

Huomasin myös sellaisen asian, että tuosta samasta plus-versiosta on kaksi erilaista pakkausta. Toisessa luvataan vain 9,5 tunnin soittoaikaa? Ilmeisesti Creative on ottanut opikseen ja tehnyt akun kestosta paremman. Eli suosittelen katsomaan mitä paketissa luvataan soittoajasta, ettei saa tuota heikompaa mallia, joka on myös saman hintainen. Veikkaisin, että tässä uudessa mallissa voisi olla 300 mAh kokoinen akku, sillä edellisessä perusmallissa oli vain 140 mAh akku, josta puhti tahtoi loppua kesken. Taitaa tämä malli olla paksuudeltaan muutaman millin paksumpi, mutta se ei ainakaan itseäni häiritse.

Itse käyttöliittymä tuntui tyylikkäältä ja yksinkertaiselta pikkuruiselta näytöltä, mutta kappaleiden selaaminen oli tehty harvinaisen kömpelöksi. En kokenut sitä itse pahaksi haitaksi, koska mieluummin annoin soittimen hoitaa satunnaistoistolla tarjonnan. Mallissa löytyy myös turhina ominaisuuksina ääninauhuri ja ajastin. Soittimen taajuuskorjain on mukava lisä, vaikka äänenlaatu on parhain normaalilla asetuksella. Lievä bassojen korostaminen söi hiukan muita taajuuksia.

Yhteenveto:

+ Akun kesto, hinta, tyylikäs näyttö, pieni koko, äänenlaatu.

- Sekava käyttöliittymä, kiinnitys-clipsi uupuu, huonot kuulokkeet.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Mistä löysit tuon isommalla akulla olevan version. Useimmista liikkeistä löytyy vain tuolla 9,5h akulla.

Aurisgale kirjoitti...

Verkkokauppa.com ainakin myy molempia versioita. Aika epäselvästi noista tosin erottaa kumpi on kumpi, kun pakkaukset näyttää täysin samoilta.