maanantai 1. syyskuuta 2008

Sony KDL-40W4000 ja 1080p

10000

Sain perjantaina itselleni 40 tuuman Sony KDL-40W4000 Full HD television ja tänään löysin 1080p materiaalia testattavaksi. Lähimmästä Savonlinnan videovuokraamosta sattui tarttumaan testimateriaaliksi 10,000 BC - elokuva, jonka sisällöstä ei ollut mitään hajua. Mutta ainakin oli leffalla mielenkiintoinen nimi! Kyseessä siis oli Bluray - levy, jonka laitoin pyörimään Playstation3 koneen uumeniin. Kuvasäädöt tein etukäteen itseäni miellyttäviksi, pistämällä terävöityksen nollille ja hiukan himmentämällä kirkasta taustavaloa. Sonyn telkkarin kuva oli jo laatikosta ottaessa oikein hyvä, mutta se parani todella miellyttäväksi silmille pienillä säädöillä. Kohinanpoistot kannattaa tosin pitää poissa päältä, sillä ne sotkevat mielestäni kuvan terävyyttä. Sonyn värienkorjauspiirit pidin mielelläni toiminnassa.

Alkuun leffan seuraamisesta ei tietenkään tullut mitään, kun silmät pyöreänä tuijotti naama ruudussa veitsenterävää kuvaa ja ihmetteli liikkuvan kuvan väriloistoa, joka ei missään vaiheessa ampunut mitenkään yli. Samsungin ja LG:n halvempia malleja käyttäneenä voin sanoa, että niiden kuvassa punaiset sävyt tahtoivat mennä liian punaisiksi ja tummat alueet tukkoisiksi (Varsinkin LG:n tapauksessa). Ilokseni huomasin että Sonyn tummien alueiden erottelu oli loistavaa ja mustakin oli miltei mustaa hämärässä huoneessa katsellessa.

Liikkuva kuva 24p – muodossa näytti oikein sulavalta, vaikka olisi voinut olla nopeammissa kohdissa sujuvampaakin, mutta omat vaatimukset telkkari täytti liikkeentoiston ohella mainiosti. Kuva näytti todella kolmiulotteiselta sujuvan liikkeen ja erinomaisen kontrastin ansiosta. Oli ihmeellistä katsoa kuvaa, joka piirtyi horisonttiin saakka veitsenterävänä (Kääk! Nainenkin näytti karvaiselta ja kaikki pienet kasvon piirteet erottuivat selkeästi). Oli hienoa todeta, että tuhansia ihmisiä pystyi laskemaan silmällä still - kuvasta. Taukokuva oli siis miltei valokuvataidetta parhaimmillaan.

En tiedä oliko elokuva keskinkertainen, mutta ainakin televisio sai elokuvan maistumaan oikein nautittavalta, vaikka juoni olikin melkoista huttua. Täytyy myöntää, että elokuvalla oli ainakin paljon viihdearvoa. Audiovisuaalinen puoli oli huipussaan ja mikäs parempaa materiaalia uuden TV:n seurana.

Ainoa asia mitä osaan sanoa telkkarista pettymyksenä, niin 1080p kuva ei tule PC:stä VGA – kaapelin kautta ollenkaan tauluun (Suurimmillaan 1360 x 768). En ymmärrä tämän suhteen Sonyn logiikkaa. Onneksi DVI – HDMI -kaapeli pelastaa tuon VGA – kaapelin puutteen, jolla kuva tuli kuitenkin ruudulle pikselilleen (1920 x 1080).

Itse toivotan teräväpiirtomateriaalin lämpimästi tervetulleeksi, varsinkin kun kuva vaikuttaa näin elävältä. En haluaisi enää palata DVD – elokuviin. Elokuvakin taisi olla hyvä.

Ei kommentteja: